Mediamikser.pl Mediamikser.pl

Polska polityka zmieniła się z chwilą powstania TVN 24 cytat

Zbigniew Hołdys, felietonista "Wprost"

Produkt Roku - Wybór Konsumentów

Produkt Roku - Wybór Konsumentów

W czwartek - 4 marca - w Warszawie nastąpi rozstrzygnięcie największego badania konsumenckiego Produkt Roku. Podczas gali finałowej konkursu wyłonione zostaną produkty codziennego użytku, które wzbudziły największe uznanie Polaków. Wyniki konkursu opracowano na bazie szeroko zakrojonych, ogólnopolskich badań społecznych przeprowadzonych przez TNS OBOP.

Wirtualnapolska donosi, ze:
    Celem zapoczątkowanego ponad 20 lat temu we Francji programu marketingowego Produkt Roku jest zbadanie opinii konsumentów danego kraju na temat dostępnych produktów oraz wybranie tych, które zyskały uznanie wśród kupujących. Co roku tysiące respondentów w 23 krajach wybiera najlepsze, nowe lub istotnie zmodyfikowane produkty. Najczęściej są to dobra codziennego użytku takie jak: artykuły spożywcze, kosmetyki, chemia gospodarcza czy artykuły gospodarstwa domowego.

Wyróżnione produkty otrzymują prawo do posługiwania się logo "Produkt Roku - Wybór Konsumentów". Dla konsumentów to istotna informacja o jakości produktu.
    Z badań TNS OBOP wynika, że aż 70% społeczeństwa chętniej kupuje produkty opatrzone tym właśnie logo.

http://finanse.wp.pl/kat,22674,title,Polacy-ponownie-wybrali-Produkt-Roku,wid,12015580,wiadomosc.html

Marketerzy, jakieś opinie???

Moja firma dwukrotnie zdobywała wyroznienia w dotychczasowych edycjach, z akażdym razem notowalismy wyrazny  sprzedaży nagradzanych produktow. Co było szczególnie ważne w tym drugim przypadku, gdzie po kilkumiesięcznych działaniach wprowadzających sprzedaż trochę  "siadła" . Oczywiście trzeba zadbac o właściwą komunikację, samo nic się nie zrobi

A kto finansuje te “szeroko zakrojone badania społeczne”?

Szkoda jedynie, że tyle trzeba zapłacić za udział w badaniu. A jak się bada konsumentów? Klienci podają listę swoich klientów? Np. 2 lata temu laur dostała firma Finamo. Praktycznie nieznana. Jak wchodziła na rynek. Zdziwiło mnie to wtedy. Czy moglibyśmy podpytać o metodologię i wielkości prób badawczych?

Ha, aż sprawdziłam... Finamo w 2008 faktycznie zdobylo - ale Laur Konsumenta, to inny konkurs! o którym faktycznie, chodza opinie, ze wpisowe sie płaci słone.
    Produkt Roku funkcjonuje inaczej - zresztą na ich stronie www.produktroku.pl jest pełen reglamin -  zgłoszenie się do konkursu nic producenta nie kosztuje, próba obejmuje min 5000 osób, metodologia - badanie ankieterskie PAPI wykonane przez TNS OBOP (za ktore płaci firma Produkt Roku Polsk - to info dla Mario ;-)

Na stronei Lauru Konsumenta nie znalazłam zadnego regulaminu.... za to ciekawe, ze mozna głosowac przez internet - lsowem nie jest to BADANIE KONSUMENCKIE, tylko sonda nt. najbardziej popularnych produktów. Tak to przynajmniej rozumiem.
    Czyli, niewykluczone, ze Finamo "wybrało się" samo, he he, głosami swoich pracowników przez internet ;-)

Myslę, że to cenne badanie i dla firm i konsumentow: firmom pomaga w promocji i sprzedazy, a konsumentom wskazuje "kierunek" Ci konsumenci, którzy uzywali produktu wiedza, ze dobry wiec na niego zaglosuja,  a ci co nie wiedza co wybrac maja wskazówke w gąszczu podobnych produktow  ( logo konkursu na opakowaniu)

Badanie robi TNS OBOP, a wiec wiarygodna firma w mojej ocenie :-)

mnie ciekawi ile takich znaków konsumenckich rynek jeszcze możne przyjąć bezkrytycznie ......

A tego nie wie nikt ;-) ludziom nie chce sie czytac, jakie są kryteria wyboru w danym konkursie, wiec bezkrytycznie = dość bezmyślnie łapią się na lep wyróżnień pseudo-konsumenckich
    w oparciu o badania (metodologia, ankiety, etc) - o ile mi wiadomo - wybiera sie tylko Produkt Roku (TNS OBOP) oraz Premium Brand (SMG KRC)

Katarzyna73 napisał:

Myslę, że to cenne badanie i dla firm i konsumentow: firmom pomaga w promocji i sprzedazy, a konsumentom wskazuje "kierunek" Ci konsumenci, którzy uzywali produktu wiedza, ze dobry wiec na niego zaglosuja,  a ci co nie wiedza co wybrac maja wskazówke w gąszczu podobnych produktow  ( logo konkursu na opakowaniu)

Badanie robi TNS OBOP, a wiec wiarygodna firma w mojej ocenie :-)

nawet odwiedzil mnie Pan z ankieta, badanie moze i cenne ale jakze przypadkowe :)

"  nawet odwiedzil mnie Pan z ankieta, badanie moze i cenne ale jakze przypadkowe :)  "

.. > przypadkowe? nie bardziej niż sondaże internetowe, gdzie można skłamać nawet na tak oczywiste pytania jak wiek, płeć czy miejsce zamieszkania... a takie sondaże, jak wiemy , także stają się podstawą do nagród widocznych na półkach sklepowych w postaci naklejek ;-)
    zresztą, gdybyś nie pasował totalnie do targetu, nie wykorzystano by Twoich odpowiedzi

TNS OBOP raczej nie robi badań byle jak i byle gdzie... zbyt dobrą mają reputację i zbyt wiele do stracenia
    miło że chociaż Produkt Roku może pochwalić się wsparciem porządnymi badaniami

Szybka odpowiedź

Współpraca:
  • Media&Marketing Polska
  • BusinessMedia